RESEPTIT

Pane pata porisemaan ja grilli kuumaksi. Keräsimme muutamia hyväksi havaitsemiamme reseptejä.

Onnistuneen liharuoan perusta on laadukas liha ja oikea kypsennystapa. Nyrkkisääntönä on, että mehevä ja murea liha syntyy kärsivällisyydellä ja juuri oikealla lämpötilalla. Muistathan aina ottaa lihan huoneenlämpöön ennen valmistausta. Valmiin annoksen kannattaa antaa vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Hyvää ruokahalua!

RESEPTIT

Pane pata porisemaan ja grilli kuumaksi. Keräsimme muutamia hyväksi havaitsemiamme reseptejä.

Onnistuneen liharuoan perusta on laadukas liha ja oikea kypsennystapa. Nyrkkisääntönä on, että mehevä ja murea liha syntyy kärsivällisyydellä ja juuri oikealla lämpötilalla. Muistathan aina ottaa lihan huoneenlämpöön ennen valmistausta. Valmiin annoksen kannattaa antaa vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Hyvää ruokahalua!

Murea burgundinpata

Ranskalainen klassikkoruoka valmistetaan punaviinissä haudutetuista naudanlihasta, pekonista, kasviksista ja sienistä. Burgundinpadan mureus syntyy lihan ruskistamisesta ja pitkästä haudutusajasta.

arvilan-tila-reseptit

Ainekset

* n. 1 kg Arvilan tilan luomukyytön naudanpaistia

* 1 rkl voita

* 1 paketillinen pekonia

* 2 tl suolaa

* 10 mustapippuria

* 3 rkl vehnäjauhoja

* 0,5 dl tomaattipyreetä

* 2 porkkanaa

* 8 pientä salottisipulia

* 1 rasia herkkusieniä (200 g)

* n. 5 dl punaviiniä

* n. 5 dl lihalientä

* 3 oksaa tuoretta timjamia

* 1 rosmariinioksa

* 2 laakerinlehteä

Valmistusohje

1. Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta.

2. Pyyhi liha talouspaperilla ja leikkaa se reilun kokoisiksi kuutioiksi.

3. Paloittele pekoni.

3. Sulata voi pannulla ja paista lihakuutiot muutamassa erässä ruskeiksi. Huuhtele pannut tilkalla vettä lihaerien välissä.

4. Paista pekoni viimeisen lihaerän kanssa.

4. Kumoa ruskistuneet lihat ja pekoni pataan.

5. Lisää pataan suola, pippurit, jauhot ja tomaattipyree. Sekoita.

6. Kuori porkkanat ja sipulit.

7. Viipaloi porkkanat ja sipulit.

8. Leikkaa isommat sienet neljään ja pienemmät kahteen osaan.

9. Lisää kasvikset ja sienet pataan.

10. Kaada pataan punaviiniä ja lihalientä suhteessa 1:1, sen verran, että ainekset peittyvät kokonaan.

11. Lisää joukkoon tuoreet yrtit ja laakerinlehdet.

12. Nosta burgundinpata 150-asteiseen uuniin hautumaan noin 3 tunniksi. Sen jälkeen voit laskea uunin lämpötilaa 120 asteeseen ja antaa padan hautua vielä pari tuntia.

 

Tarjoa herkullinen burgundinpata keitettyjen perunoiden kanssa.

Pitkään haudutettu osso buco eli italialainen potkapata

Herkullisen osso bucon koostumuksen ja syvän maun salaisuus on pitkässä kypsennysajassa. Osso buco tarjoillaan sahramiohraton ja gremolata-mausteseoksen kanssa, mutta sen kanssa voi kokeilla myös vaikka tuoretta maalaisleipää, keitettyjä perunoita tai yrteillä maustettua perunasosetta. Sahramiohraton ja gremolatan reseptin löydät lopusta.

Voit tuunata osso bucon suomalaiseen makuun metsäsienillä tai lorauttaa sekaan valkoviini sijaan punaviiniä.

arvilan-tila-reseptit

Ainekset

* 1 kg (4 kpl) naudanpotkakiekkoja (luuydin mukana)

* oliiviöljyä

* 2 sipulia

* 3 valkosipulinkynttä

* 2–3 porkkanaa

* 1 sellerinvarsi

* 3 dl valkoviiniä

* 2 laakerinlehteä

* 6 timjaminoksaa

* 0,5 mustapippuria myllystä

* reilu 1 tl suolaa

* 800 g hyvää tomaattimurskaa

* n. 5 dl vettä

Valmistusohje

1. Leikkaa lihakiekkojen uloimpiin kalvoihin 5 viiltoa, jotta lihakiekot eivät käpristy paistettaessa.

2. Ruskista lihoja kuumalla pannulla öljyssä noin 2 minuuttia molemmin puolin.

3. Nosta lihat isoon uunivuokaan odottamaan.

4. Lämmitä uuni 150 asteeseen.

5. Kuori ja kuutio kasvikset ja kuullota ne oliiviöljyssä 10 minuutin ajan.

6. Lisää viini, yrtit ja mausteet kasvisten joukkoon ja kiehauta.

7. Lisää tomaattimurska joukkoon ja sekoita.

8. Kaada kastike uunivuokaan lihojen päälle. Lisää tarvittaessa vettä niin, että lihat peittyvät.

9. Laita osso buco -vuoka uuniin 3–5 tunniksi ilman kantta.

Sahramiohratto

Ainekset

Ainekset

* 3 salottisipulia

* 2 rkl oliiviöljyä

* 3 dl esikypsytetty ohrasuurimo (kotimainen)

* 0,5 g sahramia (1 pussi)

* 2 dl kuivaa valkoviiniä

* 8 dl kanalientä

* 1 dl raastettua parmesaania

* suolaa

* mustapippuria

* tuoretta lehtipersiljaa

Valmistusohje

1. Kuori ja hienonna sipulit ja kuullota ne pehmeiksi öljyssä matalalla lämpötilalla.

2. Lisää ohrasuurimo ja sahrami ja kuullota vielä hetki.

3. Nosta lämpöä ja lisää valkoviini koko ajan sekoittaen.

4. Kun valkoviini on imeytynyt suurimoihin, lisää kanalientä kauhallinen kerrallaan hiljalleen sekoittaen, kunnes liemi on imeytynyt.

5. Tarkista ohraton kypsyys.  Suurimoissa saa olla puruvaraa, mutta ohraton rakenteen tulisi olla löysähkö.

6. Lisää raastettu parmesaani ja mausta suolalla ja pippurilla.

7. Ripottele pintaan tuoretta lehtipersiljaa.

Gremolata

Ainekset

* 2 valkosipulinkynttä

* 1 (luomu)sitruunan kuori

* 1 ruukku lehtipersiljaa

* 0,5 dl oliiviöljyä

* 0,5 tl suolaa

Valmistusohje

1. Kuori valkosipulinkynnet.

2. Raasta sitruuna.

3. Hienonna persilja.

4. Jauha ainekset morttelissa tasaiseksi.

Murea ulkofilee kokonaisena

Ulkofileestä tulee sopivan mehukas ja murea, kun sen ruskistaa pannulla ennen uuniin laittamista, kypsentää uunissa matalassa lämpötilassa ja ottaa avuksi paistomittarin. Olennaista on myös lihan vetäytyminen foliopedissä.

arvilan-tila-reseptit

Ainekset

* ulkofilee

* suola

* mustapippuri

* rypsiöljyä / vaahtovoita

Valmistusohje

1. Ota ulkofilee huoneenlämpöön vähintään puolta tuntia ennen paistamista. Mikäli filee on jäässä, laita se edellisenä iltana jääkaappiin astiassa, missä on kylmää vettä. Älä ota vielä tässä vaiheessa lihaa pois vakuumista.

2. Ruskista filee pannulla rypsiöljyssä tai vaahtovoissa. Näin saat siihen enemmän makua. Pannu on sopivan kuuma, kun voi ruskistuu hieman.

3. Hiero fileen pintaan suolaa ja mustapippuria. Muuta laadukas liha ei juuri kaipaa.

4. Nosta filee uuninkestävään astiaan. Kypsennä liha 120 asteisessa uunissa, kunnes paistomittarin lukema nousee noin 54 asteeseen. Jos haluat täysin kypsän fileen, sisälämpötila saa nousta 65 asteeseen.

5. Kiepsauta liha folioon vetäytymään ennen leikkaamista. Näin lihan nesteet eivät valu leikkuulaudalle ja liha pysyy mureana ja mehukkaana.

Arvilan parhaat kyyttöpullat

Lihapullat ovat yksi suomalaisten suosikkiresepteistä. Lihapullista saa herkulliset ja pehmeät, kun käyttää valmistukseen vain ensiluokkaisia raaka-aineita ja pyöritysvaiheessa muistaa, ettei pyöritä palloista liian tiiviitä.

Ainekset

* 500 g kyytön jauhelihaa

* 1 iso sipuli

*  1 kananmuna

*  1 tl suolaa

* 0,5 tl mustapippuria

* 0,5 tl maustepippuria

* 1 dl kermaviiliä

Valmistusohje

1. Hienonna sipuli ja kuullota se voissa pannulla.

2. Sekoita kananmuna, kermaviili ja mausteet keskenään.

3. Lisää kuullotettu sipuli ja kermaviilimunaseos jauhelihan joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

4. Muotoile pulliksi kylmällä vedellä kostutetuin käsin.

5. Paista lihapullat pannulla tai uunissa 250 asteessa n. 15 minuuttia tai kunnes kypsiä.

 

Nauti kyyttöpullat pottuvoin, etikkapunajuurien ja puolukkasurvoksen kanssa!